Soorten zonnepanelen

Soorten zonnepanelen

Verschillende soorten zonnepanelen:

Zonnepanelen onderscheiden zich in drie verschillende categorieën

Het verschil in zonnepanelen zit hem in de plaatsing van zonnecellen.

 

Soorten zonnepanelen

Zonnepanelen kun je onderscheiden in verschillende soorten. Ieder zonnepaneel heeft voordelen ten opzichte van andere soorten, bijvoorbeeld in de vorm van rendement, vermogen, uiterlijk en kosten. Zonnepanelen onderscheidt men in drie soorten: mono-kristallijn, poly-kristallijn en dunne film panelen.

Mono-kristallijne zonnepanelen

Mono-kristallijne panelen kan men herkennen aan de donkerblauwe tot zwarte kleur en ronde hoekjes. Het zijn de meest efficiënte panelen die op de markt verkrijgbaar zijn door het hoge rendement.  Mono-kristallijne panelen zijn het best in staat om daglicht om te zetten in bruikbare energie. Mono-kristallijne panelen kunnen 17-22% inkomende energie omzetten tot bruikbare elektriciteit.

Hierdoor worden mono-kristallijne panelen vaak aangeboden aan mensen met beperkte ruimte op het dak in verband met het vermogen. Het rendement van mono-kristallijne panelen neemt per jaar maar weinig af, na 10 jaar hebben de panelen nog steeds een rendement van 92% ten opzichten van jaar 1. Deze panelen hebben een lange levensduur tot wel 25 jaar. Een nadeel van de panelen is dat het productieproces redelijk kostbaar is, hier krijg men wel echte kwaliteit voor terug.

Productie van mono-kristallijne zonnepanelen

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, zonnecellen worden gemaakt van silicium. Dit wordt gewonnen uit silica (zand). Dit wordt gezuiverd en vervolgens verhit in speciale ovens. Tijdens dit proces komt het stofje silicium vrij in vloeibare vorm. Wanneer de silicium afkoelt gaat het zich hechten. Er hierdoor ontstaan kristallen die één geheel vormen. Doordat de kristallen uit één geheel bestaan is het mogelijk zonlicht om te zetten in energie. Hierdoor heeft een mono-kristallijne zonnepaneel een hoger rendement.

Op het paneel worden dunne lijntjes metaal geprint om ervoor te zorgen dat de energie wordt overgedragen en via de bekabeling kan worden omgezet in gelijkstroom. De omvormer zet gelijkstroom vervolgens weer om in wisselstroom, energie die bruikbaar is voor gebruik in huis.

Specificaties mono-kristallijne zonnepanelen:

Mono-kristallijne zonnepanelen hebben een levensduur van bijna 30 jaar met een effectiviteit van 14 tot 20% (afhankelijk van de kwaliteit en het merk van de panelen). Een mono-kristallijne zonnepaneel kost gemiddeld 260 euro per stuk.

Poly-kristallijn zonnepanelen

Poly-kristallijne zonnepanelen hebben een herkenbare blauwe kleur. Het productieproces van poly-kristallijne zonnepanelen is minder ingewikkeld dan dat van mono kristallijne zonnepanelen doordat de kristallen verschillende afmetingen hebben. Hierdoor is het rendement lager, maar ook de prijs van Poly-kristallijne zonnepanelen ligt een stuk lager. Wanneer men een groter oppervlakte ter beschikking heeft kan het voordeliger zijn om te kiezen voor poly-kristallijne zonnepanelen.

Poly-kristallijne panelen worden gemaakt van silicium, net als de mono- kristallijne zonnepanelen. Echter wordt er gebruik gemaakt van silicium resten waardoor de kwaliteit en prijs een stuk lager ligt.

De resten van silicium gaan in dezelfde oven en worden vervolgens versneld afgekoeld, waardoor er geen egale kristalvorming kan plaatsvinden. Hierdoor ontstaan er verschillende afmetingen kristallen. Door de verschillende afmetingen kunnen niet alle kristallen dezelfde hoeveelheid licht om te zetten in energie.

Specificaties poly-kristallijne zonnepanelen

Poly-kristallijne zonnepanelen hebben een levensduur van ongeveer 30 jaar, de efficiëntie van panelen ligt een stuk lager ( 12 tot 16 % ). Hierdoor ligt de prijs van Poly-kristallijne zonnepanelen een stuk lager, gemiddeld rond de 220 euro per stuk.

Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen komen de laatste jaren sterk op en zijn herkenbaar aan het zwarte oppervlakte. Dubbel film zonnepanelen wekken minder energie op dan kristallijne zonnepanelen, maar zijn een stuk voordeliger. Dunne film zonnepanelen kunnen niet op iedere omvormer aangesloten worden aangezien dunne film panelen een hoger maximaal voltage hebben dan kristallijne zonnepanelen.

Dunne film zonnepanelen worden niet vaak geplaatst aangezien de energieopbrengst een stuk minder aantrekkelijk is dan poly- kristallijne en mono-kristallijne zonnepanelen.

Dunne film zonnepanelen zijn gemaakt van amorfe silicium. Amorfe silicium heeft bijna dezelfde eigenschappen als silicium, alleen ligt het rendement per vierkante meter bijna twee keer lager. Het productieproces en de kosten liggen een stuk lager dan bij andere zonnepanelen. Dunne film zonnepanelen kunnen bij weinig licht toch nog energie opwekken. Hierdoor is dit type paneel geschikt voor in de schaduw. Daarnaast kunnen dunne film panelen goed tegen hitte, terwijl kristallijne panelen rendement verliezen rendement.

Specificaties dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen hebben een levensduur van ongeveer 25 jaar, de efficiëntie van panelen ligt een stuk lager ( 6 tot 15 % ). Hierdoor ligt de prijs van dunne film zonnepanelen rond de 120 euro per stuk.

Meer informatie over de verschillende soorten zonnepanelen?

Vraag het een van onze specialisten!

Wij komen graag met u in contact!